Resultaten bloedonderzoek zijn gekend

Twee weken geleden lieten in OC de Kouter een twintigtal mensen bloed afnemen om te analyseren op PFAS. De resultaten zijn voor ieder individu raadpleegbaar op cozo.be. Inloggen doe je met itsme of met een digitale kaartlezer. Moest je problemen ondervinden, laat gerust iets weten.

Niet enkel in Kortemark beweegt iets. Climaxi ondersteunt heel wat lokale actiegroepen in de organisatie van bloedonderzoek. In Oostende, Kruisem, Waregem, Stabroek, Ronse… wordt het bloed net als in Kortemark geanalyseerd. Meten is weten. De Vlaamse overheid loopt helemaal niet warm van dit initiatief. Het Agentschap Zorg stuurde zelfs emails en brieven uit die eerder de bedoeling hadden het initiatief af te blazen. Daarom: erg grote dank aan de dokters die toch hun medewerking verleenden, zowel hier in Kortemark als elders.

Omtrent dat bloedonderzoek zijn door twee parlementsleden vragen gesteld. Wat ze wilden weten was: “Waarom werkt de overheid tegen in plaats van het onderzoek te ondersteunen? Waarom organiseert de overheid zelf op de locaties geen bloedonderzoek?”. De twee ministers die verantwoordelijkheid zijn voor deze materie ontweken de vraag. Tot tweemaal toe. Geen antwoord.

Daarom moeten we met de actiegroepen doorzetten. In de loop van augustus zullen we samen met Climaxi meer zicht hebben op de resultaten. Of we genoeg bloedstalen zullen hebben om stevige conclusies te kunnen trekken, dat is onzeker. Maar hoe dan ook: dit bloedonderzoek is een manier om druk te zetten op een slapende overheid.

Geef een reactie