Laat je bloed analyseren

Studie na studie weten we meer over hoe schadelijk PFAS is voor je gezondheid. Voor de overheid lijkt het erop dat PFAS enkel een probleem is in Zwijndrecht door de vervuiling van 3M. Daar wordt op grote schaal het bloed getest op PFAS. Dit doet men om te weten hoe wijd verspreid de verontreiniging is.

Ook op individueel niveau is het zeker zinnig om te weten hoeveel PFAS er in je bloed zit. Stel je bijvoorbeeld vast bij jezelf dat dit door omstandigheden een pak hoger is dan bij de rest van de bevolking, dan probeer je best nog meer dan voorheen blootstelling te vermijden. Hoe hoger de waarde in je bloed, hoe hoger het risico voor de gezondheid.

Met Leefbaar Groot Kortemark werken we al langer samen met Climaxi. Zij hekelen de afwachtende houding van de overheid. Bloedonderzoek wordt door de overheid zeker niet gestimuleerd en dat is onzinnig volgens Climaxi. Eind juni, begin juli, gaan op heel wat plaatsen met PFAS-verontreiniging onderzoeken door. Er wordt anonimiteit verzekert. Wel wordt gevraagd om een vragenlijst die peilt naar blootstelling aan PFAS in te vullen. Zo kan de afstand tussen woonplaats en een vervuilde site, of het eten van eieren van eigen kippen, enz. een eventuele rol spelen. De resultaten van de vragenlijst kunnen we dan koppelen aan de resultaten van het bloedonderzoek.

Concreet voor Kortemark is de plaats van afspraak OC De Kouter. Donderdag 22 juni, van 17 tot 21 uur. Met Leefbaar Groot Kortemark werken we samen met heel wat lokale huisartsen. Zij staan in voor de bloedafname en het contact met het labo. Dit doen ze gratis. Het onderzoek door het labo komt op ongeveer 60 euro. De onderhandeling voor een ‘korting voor grote hoeveelheid’ is nog lopende dus we hopen tegen donderdag onder de 60 euro te duiken. Indien het financiële aspect een grote belemmering is, spreek ons gerust aan. Dan kijken we voor een oplossing.

Voor de praktische gang van zaken: inschrijven doe je per email naar tim.deweerdt@hotmail.com en dan regelen we een moment van afspraak. Als mailen niet lukt: bel op 0474 43 28 54.

Geef een reactie