Vieze weetjes (2)

Rondom de stortplaats van Silvamo zijn een aantal peilputten om het mogelijk te maken grondwater te testen op eventuele sporen van vervuiling. Hoewel DEME als mede-eigenaar van NV SILVAMO een hoofdrolspeler is in de verwerking van met PFAS-verontreinigde sites, werd tot voor kort nooit getest op PFAS.

Een internationale studie gepubliceerd door de Franse krant Le Monde bracht aan het licht dat er in de iets verdere omgeving van het stort van Silvamo er te veel PFAS in het grondwater zit. Meer info is te vinden via deze link: https://www.lemonde.fr/en/les-decodeurs/article/2023/02/23/forever-pollution-explore-the-map-of-europe-s-pfas-contamination_6016905_8.html

De cijfers komen niet van metingen op de site van Silvamo, maar zijn gebaseerd op metingen rondom DOP Kortemark. Het milieuadviesbureau dat instond voor dat bodemonderzoek maakt er zich erg simpel van af als het gaat over de mogelijke oorzaak van de vervuiling. Zonder de bron te detecteren, stelt men dat de verontreiniging afkomstig is van het opvullen van de kleiputten door DOP Kortemark. Overigens: de activiteit van DOP Kortemark was het bergen van niet-verontreinigde grond.

In december werd voor het eerst in de nabijheid getest op PFAS in de omgeving van Silvamo. In peilput 4 kwam met aan 3300 nanogram PFAS per liter. Dat is veel te veel. Hoe dan ook: veel te veel om niet verder te onderzoeken. Er is vervuiling. Die kan pas aangepakt worden als de bron ervan gekend is.

In februari werden opnieuw metingen uitgevoerd. Met 2500 nanogram PFAS per liter werd de vervuiling bevestigd. Nu begint het spelletje van de kop in ’t zand steken. Silvamo beweert bij hoog en bij laag niets met die vervuiling te maken hebben. Of spelen ze hoog spel?

Met de actiegroep willen we duidelijkheid. Wat is de bron van die vervuiling?

Geef een reactie