Wat bracht de opvolgingscommissie

  • PFAS
  • 4 minuten gelezen

Onafhankelijke meting rondom het stort

Vele jaren al voert het gemeentebestuur jaarlijks onafhankelijke metingen uit op het grondwater in 7 peilbuizen aan het stort. Sinds twee jaar worden een aantal standaard PFAS van de eerder lange keten mee in de analyse betrokken. Zo weten we dat vooral een peilbuis in de berm tussen DOP en Silvamo hoge waarden laat optekenen.

Omdat vroeger werd aangenomen dat de trek van het grondwater van Silvamo in de richting liep van de Krekebeek, werd enkel gemeten in een aantal peilbuizen in een soort halve maan aan de noordzijde van het stort. Sinds een tijdje weten we dat de trek van het grondwater is verstoord en er een aanzuigeffect is van de put waar Wienerberger klei wint. Studies gebaseerd op theoretische modellen vermoeden dat er een aanzuigeffect is van wel 300 meter in rondom de put van Wienerberger. Dat heeft dus een invloed op de grondwatertrek.

Met Leefbaar Groot Kortemark vroegen we de vorige gemeenteraad aan het schepencollege om ook aan de andere zijde van het stort, aan de zuidflank dus, metingen uit te voeren. De schepen nam die vraag ter harte en bracht het ook aan op de opvolgingscommisse. Er zijn recent boringen geweest aan de andere zijde van het stort. De peilbuizen zijn er nu, dus er kan eindelijk gemeten worden.

Voor Leefbaar Groot Kortemark is dat een stap in de goede richting als we een meer representatief beeld van de grondwaterkwaliteit kunnen schetsen. In plaats van in een halve maan kunnen we nu volledig rondom het stort stalen te nemen en onafhankelijk van de exploitant de analyses laten uitvoeren.

Van vijf te onderzoeken verontreinigingen naar meer dan tien

Vorig jaar gaf Silvamo de opdracht voor de opstart van een oriënterend bodemonderzoek. De resultaten daarvan kunnen al dan niet aanleiding geven voor een verder onderzoek naar de bronnen van de vervuiling: een beschrijvend bodemonderzoek. Het eerder ingediende OBO, waar vijf verontreinigingen verder zouden worden onderzocht, bleek onvoldoende voor OVAM. Silvamo diende een nieuw voorstel in waarbij acht extra verontreinigingen onder de loupe worden genomen. Naast PFAS in water en grond op een aantal locaties, worden nu ook ionen en zware metalen in het onderzoek betrokken.

OVAM wil naar verluidt geen enkel risico lopen om vervuiling onder de radar te laten passeren. De rol van Leefbaar Groot Kortemark in dit dossier zal ongetwijfeld wel een bijdrage hebben geleverd. Dat actiegroepen met de steun van Climaxi op verschillende locaties samenwerken rond een gelijkende thematiek, maakt het vervuilingsdossier enkel maar krachtiger.

Verontreinigingen die onderlijnd zijn, kwamen voor in het eerste voorstel van Silvamo. Verontreinigingen met een dikke rode pijl zijn de voorstellen tot extra onderzoek. OVAM wil naar verluidt geen enkel risico lopen om vervuiling onder de radar te laten passeren. De rol van Leefbaar Groot Kortemark in dit dossier zal ongetwijfeld wel een bijdrage hebben geleverd. Dat actiegroepen met de steun van Climaxi op verschillende locaties samenwerken rond een gelijkende thematiek, maakt het vervuilingsdossier enkel maar krachtiger.

Een tijdelijke nabestemming

In de opvolgingscommissie volgde toelichting over eventuele nabestemmingen. Voor Leefbaar Groot Kortemark blijft het duidelijk: bouwen op het stort zullen wij met alle middelen bestrijden. Immers, als er vervuiling is opgetreden nadat op het stort een bedrijventerrein is aangelegd, dreigen we opnieuw in een procedurekwestie te belanden. Omwonenden willen garanties tegen vervuiling. Dat is niet te verenigen met het bebouwen van de site.

Zolang de stortplaats wordt geëxploiteerd, kan er geen concreet gevolg gegeven worden aan gelijk welke nabestemming. Pas als de stortplaats definitief is gesloten, volgt de verdere fase. In afwachting daarvan is het mogelijk om de gedeelten waar de stortplaats toch is volstort een tijdelijke natuurvriendelijke bestemming te geven. Grasland, rietvelden en een- en meerjarige bloemen vormen een optie. Dit zou volgend jaar al tot uitvoering komen. Met Leefbaar Groot Kortemark vinden wij dat alvast geen slecht idee.

Geef een reactie